吉林省2014年中考英语试题及参考答案

 时间:2014-07-28 21:00:15 贡献者:俞成标

导读:吉林省 2014 年初中毕业生学业考试 英语试题及参考答案英语试题共 8 页,包括五道大题。全卷满分 120 分。考试时间为 120 分钟,其中听力试 题满分 20 分,听力考试时间 20 分钟。考试结束

2011年吉林省英语中考试题与答案
2011年吉林省英语中考试题与答案

吉林省 2014 年初中毕业生学业考试 英语试题及参考答案英语试题共 8 页,包括五道大题。

全卷满分 120 分。

考试时间为 120 分钟,其中听力试 题满分 20 分,听力考试时间 20 分钟。

考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。

注意事项: 1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将条形码准确粘贴在 条形码区域内。

2.答题时,考生务必按照考试要求在答题卡上的指定区域内作答,在草稿纸、试题上答 题无效。

一、听力(共 20 分)Ⅰ.情景反应 根据你所听到的句子,选择恰当的应答语。

(5 分) 1. A. Fine, thank you. B. OK, it’s sunny. C. Right, I’ll do it now. 2. A. Come here. B. You are welcome. C. Yes, please. 3. A. She’s 12 years old. B. IT’s 10:30. C. Today is Sunday. 4. A. Fine, thank you. B. OK, it’s sunny. C. Right, I’ll do it now. 5. A. At 7:30. B. In the bank. C. By bus. Ⅱ.对话回答 根据你所听到的对话及问题,选择正确答案。

(5 分) 6. A. Learning English. B. Playing tennis. C. Studying history. 7. A. To the Children’s Park. B. To the Old’s People’s Home. C. To the Movie Theater. 8. A. The waiter B. The man. C. The woman. 9. A. Small. B. Medium. C. Large. 10. A. Terrible. B. Interesting. C. Quiet. Ⅲ. 图片理解 看图听描述,选择与你所听到的描述内容相符合的选项。

(下列图中有一副图 片与描述内容无关) (5 分)DE英语试卷 第 1 页(共 11 页)F

Ⅳ. 短文理解 根据你所听到的短文内容,选择正确答案。

(5 分) 16. Tony is a high school student from . A. America B. Australia C. Canada 17. Tony and his parents have been in China for weeks. A. two B. three C. four 18. They saw lots of fantastic things in . A. Xi’an and Beijing B. Hangzhou and Beijing C. Xi’an and Hangzhou 19. Tony decides to learn hard. A. Art. B. Chinese C. science 20. Tony is going back to his country with his parents . A. now B. today C. tomorrow二、基础知识(共 20 分)Ⅴ. 句意填词 根据上下文填入一个适当的单词,使句意完整。

(5 分) 21. — What is your favorite ? — Spring, because it’s neither too hot nor too cold. 22. When you meet a new word in your reading, you can it up in the dictionary. 23. Some kids are with their homework at weekends. They have no time to play. 24. — Lucy, is this your school bag. — No, is blue, but this one is red. 25. My little sister is good drawing, She wants to be an artist in the future. Ⅵ. 单项选择 从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。

(5 分) 26. I guess hat with flowers belongs to Kate. A. a B. an C. the 27. Let’s call up Jim and invite to play football. A. he B. him C. his 28. —Sorry, sir. I can’t hear you Cleary. Can you say it ? — OK, I’ll say it again. A. quickly B. slowly C. hardly 29. The traffic accident happened Saturday, Luckily, no one was hurt.. A. at B. in C. on 30. —Nick, what kind of movies do you like , action movies or comedies. — Comedies, I think. A. good B. better C. best 31. On my birthday, my father bought me a new bike. A. five B. fifteen C. fifteenth 32. — What’s your plan for your vacation? — We to Hong Kong for a visit. A. were flying B. have been C. will fly 33. Pete cab play the piano he can’t play it well. A. and B. but C. or 34. There still some milk in the kitchen. We don’t need to go to the store. A. be B. is C. are 35. If I have enough money, I the ticket to the concert. A. will buy B. don’t buy C. have bought英语试卷 第 2 页(共 11 页)

36. — We are supposed to well with our friends in our daily life. — You are right. One finger cannot lift a small store. A. hold on B. get on C. put on 37. — I haven’t seen you for a long time, Maria, You look different now. — Yes, I used short hair. A. to have B. to having C. for having 38. — What’s your family rule, Sam? — Well, I to go out with friends on school nights. A. don’t allow B. isn’t allowed C. am not allowed 39. — do you help your mother do housework? — Twice a week, Doing housework brings me pleasure. A. How often B. How far C. How long 40. — Shall we go to visit our teachers after this exam? — . A. Take it easy B. Never mind C. Sounds good三、交际运用(共 15 分)Ⅶ.完成对话 从方框中选择正确选项。

(方框中有一个选项与对话内容无关) (5 分)A. B. C. D. E. F.Don’t you think it’s a little silly? I’m reading a book called YU Gong Moves a Mountain(愚公移山) That’s better and faster than moving a mountain. In my option, it’s really interesting to me. Do you prefer to read stories? I still don’t agree with you.Emma: What are you doing, Li Lin? Li Lin: Li Lin: 41 42 Yu Gong found a good way the deal with his problem. 43 It seems impossible to move a mountain. Emma: I have read it before, What do you think of the story? Emma: Really?Li Lin: But the story is trying to show us that anything is possible if you work hard! Yu Gong kept trying and didn’t give up. Emma: 44 I think we should try to find other ways to deal with a problem. 45 Li Lin: But what could YU Gong do instead of moving the mountains. Emma: He could build a road. understand it. Emma: yes, that’s fine.英语试卷 第 3 页(共 11 页)Li Lin: We have different options about the story, There’s many sides to a story and many ways to

Ⅷ. 补全对话根据对话内容, 填写适当的花语,使对话完整、 正确。

(每空词数不限) (10 分) 46 ?A: Welcome to Weihua clothes Store, A: A happy mum! 47 ?B: I’d like to buy a sweater for my mum. Her birthday is coming. B: She likes white. It looks good on her. A: All right. What size do you want for your mum? B: Small is OK. A: 48 this one? B: It looks beautiful. How much does it cost? A: Oh, it’s 398 yuan. B: What! 398 yuan? I think it is too 50 49 . A: But wait a minute! There’s a sale on today. Everything is half price. B: Well, that’s great! I’ll it. I’m sure she will like it.四、阅读(共 50 分)Ⅸ.短文填空 从方框中选择正确选项,完成短文。

(方框中有两个选项是多余的) (10 分)A. children G. busiestB. from H. eachC. watch I. bothD. talk with E. and J. turn off K. busierF. easily L. careIt seems that everywhere around the world, people are sending more time at work time with their families and friends. people are 52 than ever before! In the past in many countries , the father worked and the mother stayed home ,took of the children ,and did the food shopping, cooking and cleaning. families , parents need work on weekdays, so they 5451 53lessAt present , in most of the 55 , however, theyhave to do the shopping, cooking andcleaning in their free time. Parents don’t have as much time with their families ,the single parents has to do everything. These days ,many children come home lot of children spend many hours 57 56often had time in the past. There are also many single-parent(单亲的)families .In these school to an empty apartment or house .A 58day in front of the television .Even the families are 59 friends on the 60together, it is common for families members to do things by themselves. For example, they programs on separate TVs in different rooms, they use the Internet, they telephone, and they do other individual by themselves. Isn’t it strange? Thanks to technology(科技), people are able to communicate so with people far away, but sometimes they don’t communicate with people their own homes.英语试卷 第 4 页(共 11 页)

Ⅹ.阅读理解(40 分) (A) Our new foreign students are going to arrive very soon, and here are some ways to communicate with them politely. How close do you stand when you talk to a friend? You can stand close to people in the Middle East but don’t stand too close to North Americans! Give them more personal space. Do you know How to touch people correctly? Chinese girls often walk arm in arm with their friends. South Americans sometimes hold your arm when they talk to you, so you can’t move away! But in Britain many people don’t like other people to touch them at all. Do you look at people when you talk? In some places, it isn’t polite to look at people when you talk, but in other countries it isn’t polite to look somewhere else. In Britain and the US, people usually look at each other when they talk. And how do you say goodbye? That’s easy, wave(挥手) to say goodbye. But be careful! In Greece, it’s not at all polite! In fact, it’s very rude! 根据短文内容,选择正确答案。

(5 分) 61. From the passage, we should give more personal space. A. people in the Middle East B. people in North America C. people in the South America D. people in North China 62. The underlined word “touch” means in Chinese. A. 触碰 B. 打击 C. 感动 D. 震撼 63. We can’t wave to say goodbye in . A. America B. Japan C. Britain D. Greece 64. How many ways are given to communicate with foreign students? A. Two B. Three C. Four D. Five 65. What’s the best title of this passage? A. Saying goodbye B. Touching people C. Looking at people D. communicating politely ( B) 根据下面没段话的陈述内容,从方框中选出各段恰当的标题。

(10 分) “When a man is tired of London, he is tired of life. “said Dr. Johnson. You can never be bored in London, because there is so much to do. 66. The most modern place to watch a film is the London IMAX cinema, just south of the River Thames. It has a huge screen, 20m high and 26m wide.67. The Music house is a great place to listen to music. Most of the young people always have a great time there on the weekends.68. To enjoy the river, the best plan is to take a boat trip to Greenwich Maritime Museum. You'll see famous ships, and fantastic sights along the river.英语试卷 第 5 页(共 11 页)

69. Harrod's is London's most famous shop, but young people think Camden market is the place to go shopping because it's cheaper and more fun. 70. There are plenty of chances to try new food. London's restaurants have food from all over the world. Go to Chinatown for delicious food.A. Going shopping B. Trying new food C. Taking a boat trip D. Watching a filmE. listening to music(C) 阅读下面语段,请按照正确的逻辑顺序,将各语段重新排序。

(5 分) A. I’m really looking forward to it, It has taken me a long time to decide who should be invited, But at last I have written the invitations to thirteen of my friends. B. I've been promised a party for my 16th birthday! Mum and Dad have agreed to let me have a party here at home, while they are away visiting some friends. Well, it's just three weeks to go before my party. C. I'm going to ask Alan and Sam to bring their CDs so that we can dance. The food will be made by mum and me before the party. Now I have to think about what to wear… D .Here is My party dress. It's a long silk dress; I'm going to wear my hair up on top of head, because that will make me look very smart. The house looks lovely. E. It has been decorated the house with coloured paper and flowers. It looks more beautiful. I have got everything ready. How I hope to have fun! 71 72 73 (D) Dear neighbors, We are writing this letter to you because our school has started a group. It is called “Help the Environment”. It works to look after the environment. Here are some interesting facts that our group has learnt: ★ Most things that we throw away can be reused or recycled(再利用). ★ Some European countries, for example, Germany, already recycle half of their waste. ★ 90% of people in the country would like to recycle more. We think that most people would agree with these statements: ★ We need to recycle our waste, not use up the world’s sources(资源). ★ It is better to recycle waste than to burn it in the earth or the sea. Our environment group has decided that one of the best things we can do is collect reusable waste. We will sell this waste to recycling companies and give the money to Friends of the Earth. We would like people living near the school to bring their recyclable waste to the school. But if you are too busy, we will collect it from you once a week. We hope that you will agree to this. If you do, please give sign the statement below this letter.英语试卷 第 6 页(共 11 页)7475

Yours, John Cooper 根据短文内容,判断下列各句正(T) 、误(F) 。

(5 分) 76. All the things that we throw away can be used again or recycled. 77. 10% of people in the country would like to recycle more. 78. It is better to burn waste than to throw it into the sea. 79. If you have no time our school group will collect your recyclable waste from you once a week. 80. John Cooper from the school “Help the Environment”. Group wrote the letter. ( E) Trees are greatly useful to man in three very important ways. The first important way is that they provide man with food, wood and other products. Trees provide not only man with food, but also many animals with food. Without trees many animals could not live on the earth. It's not easy for man to live on the earth, either. The second important way is that trees give us shade (阴凉处) . On a hot summer day, people are looking forward to having a rest under the shade of a tree after they have walked a long way. You can imagine how important the shade of a tree is to man and to animals. The third important way is that trees help to prevent drought(旱灾) and floods(水灾). However, in many parts of the world, man has not realized the third important way. They cut trees down in large numbers. There will be fewer trees in the future. People should protect trees, or they will find that they have lost the best friends they had in the end. 根据短文内容填空,每句词数不限。

(5 分) Trees provide man with Trees are useful to man in Trees give man shade on a 81 important ways. Trees help to 84 82 83 , wood and other products. summer day.drought and floods. 85 they had.If people don’t protect trees, they will find they have lost (F)My two little daughters and I usually go out and help others on Thankful Thursday. Last Thursday we were going to buy lunch for the beggars(乞丐)in the street. Then we went to the nearest McDonald’s(麦当劳). I ordered 15lunches from it and drove my car to hand them out. We gave the lunches to the beggars. they were excited. We were happy to see that.英语试卷 第 7 页(共 11 页)

Then we noticed a small, old woman, asking for pocket money. We gave her our last lunch bag. Before we got into the car, she started to speak to us, "No one has ever done anything like this for me before, "she said with a smell. "Well, I’m glad that we were the first, “I answered. "So, when will you eat your lunch," I asked. She just looked at me with her big, tired brown eyes and said, "OH, dear, I'm not going to eat this lunch. You see, I have a little girl of my own .I usually can’t buy her favorite food, but today she will be so happy! " I don't know if the kids noticed the tears in my eyes. I have asked many times whether our Actions of Kindness were too small to change anything. Yet at that moment, I realized the truth of words: "We cannot do great things —only small things with great love." 根据短文内容,回答下列问题。

(10 分) 86. Who were they going to buy lunch for? 87. How many lunches did the writer order? 88. When did the woman start to speak to the writer? 89. Was the woman going to eat the lunch? 90. What can we learn from the story?五、书面表达(共 15 分)Ⅺ.A.初中生活即将过去,Zheng Ying 在写给 Li Wei 的临别赠言中有对难忘时光的留恋,也 有感谢和祝福。

请完成下面这段赠言.(每空一词) (10 分) Dear Li Wei: Our middle school life is almost ending, I will 91 forget the days we have spent together. In the past three years, you have given me much 92 with my study, 93 you so much, It’s time to say goodbye 94 you. I just want to give you my best 95 Yours, Zheng Ying B.同学们彼此书写临别赠言时,初中生活的点点滴滴萦绕眼前,欢乐和痛苦都成为幸福的回 味!请你以“My Happy Middle School Life”为题,写一篇短文.(10 分) 要求:1.叙述一或两件在初中生活中令你感到开心快乐的事,可适度发挥。

2.80 个词左右。

文中不得出现真实的校名与姓名。

英语试卷 第 8 页(共 11 页)

参考答案一、听力(共 20 分)Ⅰ.情景反应 根据你所听到的句子,选择恰当的应答语。

(5 分,每小题 1 分) 1. Hello, Peter, How are you? 2. Amy, would you like to have a glass of water? 3. Excuse me, what’s the time now? 4. Nancy, what’s the matter with you? 5. Jimmy, how do you get to school every day? 1.A 2.C 3.B 4.A 5.CⅡ.对话回答 根据你所听到的对话及问题,选择正确答案。

(5 分,每小题 1 分) 6. M: Wang Wei, your English is good enough. W: Oh, thanks, I’m interested in learning English. Q: What’s Wang Wei interested in? 7. W: I didn’t see you last weekend? M: Oh, my parents took me to the Old People’s Home. Q: Where did the boy go last weekend? 8. M: Welcome to our shop. W: I want to buy a dress for the English party. Q: Who wants to buy a dress? 9. W: What’s kind of noodles would you like, sir? M: I’d like a large bowl of beef and tomato noodles. Q: What site bowl of noodles would the man like? 10. W: Hi, Sam, I think your school trip was really interesting. M: Yes, really, we climbed Mountains with our teacher. Q: How was Sam’s school trip? 6.A 7.B 8.C 9.C 10.BⅢ. 图片理解 看图听描述,选择与你所听到的描述内容相符合的选项。

(下列图中有一副图 片与描述内容无关) (5 分,每小题 1 分) 11. Mr. Brown teacher us English, He is very popular with our Classmates. 12. Susan keeps a pet dog, She loves it very much. 13. Every day Jack reads books about Chinese history in the school library. He wants to know more英语试卷 第 9 页(共 11 页)

about China. 14. Tomorrow morning we will go on a family trip to see tall trees and enjoy the fresh air. 15. Look! What lovely pets they are! A dog, a rabbit and a cat. 11.F 12.A 13.C 14.E 15.DⅣ. 短文理解 根据你所听到的短文内容,选择正确答案。

(5 分,每小题 1 分) Tony is a high school student. He comes from Australia.Now he is spending his holiday with his parents in China.Tony and his parents have been here for two weeks. They are interested in China a lot. They have got some information about China before coming here. They have made a wonderful trip plan. Last Friday his parents took him to visit Xi’an and Hangzhou. They saw many fantastic things in the two cities. This week they have tried some Chinese food. Their favorite dish is Beijing Duck, They think it is delicious. Tony feels Chinese culture is very interesting. He decides to learn Chinese hard so that he can understand more about Chinese culture. Tomorrow Tony is going to his country with his parents. He wishes to have a chance to come here again. 16.B 17.A 18.C 19.B 20.C二、基础知识(共 20 分)Ⅴ.句意填词 根据上下文填入一个适当的单词,使句意完整。

(5 分,每小题 1 分) 21. season 22. look 23. busy 24. mine 25. At(说明:24 题大写形式不扣分) Ⅵ. 26. C 31. C 36. B 单项选择 从每小题所给的三个选项中,选出一个正确答案。

(15 分,每小题 1 分) 27. B 32. C 37. A 28. B 33. B 38. C 29. C 34. B 39. A 30. B 35. A 40. C三、交际运用(共 15 分)Ⅶ.完成对话 从方框中选择正确选项。

(方框中有一个选项与对话内容无关) (5 分,每小题 1 分) 41. B Ⅷ. 补全对话 每小题 2 分) 46. What can I do for you/Can I help you/Is there anything I can do for you 47. What color does your mum(she) like (better/best)/What’s her favorite英语试卷 第 10 页(共 11 页)42. D43. A44. F45. C根据对话内容,填写适当的花语,使对话完整、正确。

(每空词数不限) (10 分

48. What(How) about/What do you think about(of)/How do you like 49. expensive/dear/much 50. take/nuy/have/get四、阅读(共 50 分)Ⅸ.短文填空 从方框中选择正确选项,完成短文。

(方框中有两个选项是多余的) (10 分, 每小题 1 分) 51. E 56. B 52. K 57. H 53. L 58. C 54. I 59. D 55. A 60. FⅩ.阅读理解(40 分,61-65 小题和 71-85 小题,每小题 1 分;66-70 小题和 86-90 小题,每 小题 2 分) (A)61. B (B)66. D (C)71. B (D)76. F (E)81. 3/three 62. A 67. E 72. A 77. F 82. food 83. hot 63. D 68. C 73. C 78. F 64. C 69. A 74. D 79. T 65. D 70. B 75. E 80. T84. stop 85. The best friends/the friends(F)86-90 题的答案使用完整或简略形式均可。

86. The beggars. / Beggars. /For the beggars in the street./ They were going to buy lunch for the beggars. 87.15./Fifteen./ the writer ordered 15 lunches from McDonald’s. 88. Before the writer get into the car./ Before the writer get into the car,the woman started to speak to the writer 89. No, she wasn’t/ No. 90. We should do good things/We should help others.五、书面表达(共 15 分)Ⅺ.A.(每空一词) (5 分,每小题 1 分) 91. never/not 92. help 93. Thank 94. to 95. Wishes(说明:93 题小写形式不扣分) B.(10 分) My Happy Middle School Life(略)英语试卷 第 11 页(共 11 页)

 
 

微信扫一扫 关注一点知道
微信提问题 答案马上自动回复